Diploma Pengurusan Logistik

Fakta

Di peringkat global, Logistik adalah segmen perniagaan $ 4 trilion. Itu bermakna pemindahan
dan penyimpanan barangan di seluruh planet ini adalah 10% daripada KDNK global.

“Logistik” juga perkataan yang berkaitan dengan tentera, yang pertama kali digunakan pada
tahun 1838 dalam buku “The Art of War”, yang ditulis oleh Jeneral Perancis dalam tentera
Napoleon.

7% – Peratusan peningkatan yang sektor pengangkutan Logistik telah mengalami setiap
tahun dari 2011 – 2016.

Definisi Diploma (Diploma Pengurusan Logistik)

Perkhidmatan Logistik memainkan peranan yang paling penting bagi pergerakan barang import dan eksport. Ia adalah perkhidmatan yang menjamin sesuatu barangan atau produk sampai dari satu destinasi ke destinasi yang lain dalam keadaan yang baik dan tepat pada masa dan tempat yang ditetapkan. Dalam kursus ini, pelajar akan dilatih untuk berunding secara baik dalam pergerakan kargo antarabangsa disepanjang laluan bagi memastikan kepantasan dan kos berkaitan. Perkhidmatan logistik adalah salah satu industri yang memberikan lebih banyak jenis peluang pekerjaan untuk pelajar. Perkhidmatan logistik mempunyai pergantungan untuk semua peringkat dari bermulanya pencarian bahan-bahan mentah sehinggalah barangan siap dan memastikan produk siap sampai kepada semua destinasi diseluruh dunia.

Mengapa Perlu Belajar Diploma Pengurusan Logistik

Kursus perkhidmatan Logistik ini sesuai bagi pelajar yang suka akan cabaran dan kerjaya yang memerlukan kepakaran dalam penyelesaian masalah.

Pengetahuan berkenaan hubungan diantara rantaian bekalan dan aktiviti logistik, selain itu, mempelajari aliran barangan dan perkhidmatan dan termasuk semua proses yang mengubah bahan mentah menjadi produk akhir.

Mereka yang terlibat dalam pengurusan logistik adalah sebahagian daripada proses pengurusan rantaian bekalan yang kelihatan pada permintaan pengguna dan dengan itu mewujudkan dan melaksanakan rancangan untuk pergerakan yang cekap dan berkesan baik dan perkhidmatan syarikat.

Apakah Yang Akan Anda Pelajari

Program ini menyediakan peluang untuk mempelajari aspek pengurusan logistik operasi merangkumi reka bentuk, pelaksanaan dan pengurusan sistem untuk penempatan cekap kakitangan, kemudahan fizikal, bahan-bahan mentah, inventori dalam proses, barang siap dan berkaitan pelajar maklumat atau perkhidmatan. Pelajar juga akan mempunyai peluang untuk belajar secara langsung daripada syarikat-syarikat logistik terkemuka dunia melalui lawatan akademik kerap, seminar akademik dan latihan industri.

Ia menawarkan kepada pelajar tentang isu yang terlibat dalam aktiviti logistik dan pengedaran

Mengawal operasi sehari-hari gudang, seperti penghantaran, penerimaan, penarikan dan pemilihan barang

Pelajar akan belajar berkenaan dengan aktiviti pengilangan seperti pemprosesan produk, pengurusan inventori dan lain-lain.

Apakah Hala Tuju Program Ini

Diploma dalam pengurusan logistik boleh menetapkan anda untuk mengejar jenis tertentu kerjaya, tetapi industri ini anda pergi ke dalam adalah terpulang kepada anda. Pelbagai barangan dan perkhidmatan yang dihasilkan dan diedarkan pada skala yang besar-besaran. Jika anda suka bekerja dengan teknologi, anda boleh mencari kerja dengan syarikat-syarikat yang membina komputer riba dan telefon, atau mungkin dengan syarikat-syarikat yang reka bentuk perabot, jika itu pilihan anda.

Bidang Kerjaya Yang Diceburi

Kerjaya dalam bidang logistik boleh menawarkan peluang pekerjaan yang banyak tertumpu kepada rantaian bekalan. Profesional adalah dipanggil untuk mengenal pasti bidang untuk penambahbaikan dan membangunkan kaedah untuk mengurangkan kos dan memaksimumkan kecekapan. Logistik terdapat dalam pelbagai bidang, termasuk runcit, kewangan dan kerajaan.Mereka sering berurusan dengan penghantaran, pengagihan, penyimpanan gudang dan penghantaran pelanggan cepat, jadi orang-orang yang memegang diploma mempunyai banyak jalan untuk mengejar.

Antara kerjaya yang akan diceburi ialah:-

Pembuatan

 • Honda Malaysia Sdn. Bhd.
 • CTRM
 • Aero Composites

Retailing

 • Harvey Norman
 • LAZADA
 • Shopee

Perkhidmatan

 • Tiong Nam Logistic
 • Pos Logistic
 • Kontena Nasional, PKT Logistics and MISC Bhd

Pengangkutan

 • MAS Cargo
 • Hock Teoh Huat Transport Sdn. Bhd

Anda berminat?

Anda berminat untuk mengetahui program ini? Klik di sini dan kami akan kembali kepada anda untuk menjawab semua persoalan anda.